Jeśli chcesz kupić żurek w butelce, koniecznie wejdź na https://bit.ly/2YUps2e.
W ostatnich latach rzadko już spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, co generuje potrzebę szybkiego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które kiedyś serwowane były zwykle jako to drugie danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samemu przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas stanowią one stałą pozycje na karcie dań barów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie podawane podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Barszcz biały a żurek – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?
Jeśli spyta się Słowianina o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób nawet nie wie, że to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały przygotowuje się z zakwasu mąki pszennej, żurek natomiast – z zakwasu na mące żytniej. To jednak nie jedyna rzecz, która różni te zupy, jakkolwiek powinno się dobitnie zaakcentować, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każde danie jest odbiciem kunsztu kucharza oraz jego osobistych smaków. Co jednakże da się wskazać to fakt, że do barszczu białego na ogół dodaje się więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kiszonych. Tymczasem z żurkiem temat jest bardziej zagmatwany, gdyż w ramach tej grupy zup można wydzielić trzy rodzaje:
– gęsty, kwaśny żur przygotowywany na ogół ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go na ogół z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.
Bazę na żurek bądź barszcz biały można kupić
Zrobienie zakwasu na wypunktowane wyżej zupy nie jest trudne, jakkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. W sieci opublikowano kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Wykorzystując jednak samodzielnie wykonany zakwas trzeba przewidzieć przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli apetyt np. na żurek zaatakuje was niespodzianie, można kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, na bazie których ugotujemy aromatyczny barszcz biały i tradycyjny żurek śląski albo staropolski.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]