Dowiedz się więcej o ogórkach kiszonych.
W sałatce, na kanapce, w zupie lub w formie dodatku do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kwaszone warzywa są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe.
Kwaszone ogórki – z koprem, czosnkiem lub z innymi dodatkami
Kiszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest nadzwyczaj proste. Wykorzystuje się do tego pojemne kamienne garnki bądź drewniane beczki, w których ogórki zalewa się wodą z solą i stawia się je na przynajmniej dwa tygodnie w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych kiszonek mogą spożyć kwaszonkę już po paru dobach – ogórki tego typu określamy „małosolnymi”. W najprostszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dodaje się koper oraz czosnek, jednak smak ogórków kiszonych można podkręcić również różnymi dodatkami, m.in. cząstkami chrzanu, gorczycą czy liśćmi laurowymi. Oczywiście nie każdy ma czas czy dostatecznie miejsca w kuchni, żeby samodzielnie zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada także spiżarkę albo piwnicę, w której może gromadzić żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – zawsze możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach czy w woreczkach foliowych, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.
Dlaczego należy spożywać ogórki kwaszone?
Od setek lat powszechne jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa dobrze wpływają na ludzki organizm. I tak jest w rzeczywistości, bo razem z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które dobrze wpływają na florę jelit oraz obniżają ich pH, poprawiając w ten sposób proces trawienia. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają ledwie 12 kcal w 10 dag), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, C i E oraz wiele składników odżywczych niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, cynk i sód. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeśli nie odpychają kwaśne smaki, zalecamy nie wylewać go po zjedzeniu kiszonek. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej bądź wypić, bo w miarę kwaszenia witaminy przechodzą po trosze do zalewy. Trzeba jednakże zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]