Jeśli potrzebujesz soku z kapusty kiszonej, zobacz tutaj.
Z kwaszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się również o właściwościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która dzisiaj często widoczna jest na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością.
Obniża poziom choresterolu i wspiera odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty
Chyba większość z nas w dzieciństwie pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu kapusty częstokroć dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że sok jest nadzwyczaj zdrowy, aczkolwiek nie każdemu smakuje. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to właściwie bomba witaminowa! Zawiera on duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, a także przeróżne minerały, jak np. cynk, żelazo i magnez. Wiele osób odczuwa trudności z przywyknięciem do kwasowego posmaku tego soku, jednakże rekomenduje się wypijać go regularnie, ponieważ usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedobór witaminy C, co wspiera odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się także anemikom. Naturalnie, nawet z tak zdrowym przetworem nie powinno się przesadzać – zaleca się pić nie więcej niż jedną szklankę soku dziennie.
Działanie soku z kiszonego buraka
Sok z kiszonego buraka jest kolejnym odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania i który spożywamy także jako przekąskę. W jego składzie znajdziemy sporo witamin i ma własności antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: podnosi koncentrację, dobrze wpływa na przemianę materii, a przy tym obniża ciśnienie. Pomimo że buraki cechują się dużą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez cukrzyków. Nie poleca się jednak jego konsumpcji przez osoby cierpiące na schorzenia nerek bądź reumatyzm, jak również paniom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeśli nie posiadasz umiejętności, by przyrządzać soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie albo zamówić online w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż soki tego rodzaju należy magazynować w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]