Kup włoskie słodycze na https://tinyurl.com/y36dugvr.
Przyzwyczailiśmy się do picia kawy w biegu przed wyjściem do pracy bądź do śniadania. Nie powinno to dziwić, bo napój ten dzięki znajdującej się w niej kofeinie pobudza i pozwala z energią zmierzyć się z naszymi obowiązkami. Tymczasem lekceważymy to, iż kawa łączona z przeróżnymi dodatkami może zamienić się w słodki rarytas, przy którym można odpocząć po nerwowym dniu w pracy. Które wobec tego ciasta i słodkości świetnie pasują do kawy?
Nugaty, czekolada i inne słodycze – co pasuje do kawy?
Do kawy, przede wszystkim jeżeli kochamy spożywać ją bez cukru i bez dodatku mleka, doskonale pasują przysmaki, które przeciwważą jej gorzki smak. To np.:
– słodycze z miodem, toffi oraz karmelem – holenderskie stroopwafle, sezamki lub ciągutki mleczne – te słodycze doskonale komponują się z popołudniową kawą i dobrą lektura;
– nugaty – pyszny deser produkowany z ubitych białek jaj i miodu, do których dorzuca się prażone orzechy (w całości lub rozdrobnione), czasami z domieszką kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny frykas, który w Europie spożywa się w okresie świąt Bożego Narodzenia w Hiszpanii, we Francji i we Włoszech. Tam również produkuje się najlepsze słodycze tego typu;
– kruche ciastka – np. biszkopty, herbatniki oraz ciastka owsiane, czyli wszystko, co da się zanurzyć w ciemnym napoju;
– migdały, orzechy oraz ciastka z ich dodatkiem – czy spałaszujemy do kawy mieszankę orzechów, popularne muffinki z ich dodatkiem lub lekkie makaroniki pieczone ze startych migdałów, z pewnością będziemy usatysfakcjonowani tym połączeniem. Powinno się jednak pamiętać, iż orzechy zawierają dużo tłuszczy, głównie tych zdrowych, ale i tak zalecamy spożywać je z umiarem;
– ciasta z cynamonem – chodzi o słodkie cynamonowe bułki z ciasta drożdżowego czy szarlotki. Ta przyprawa świetnie uwydatnia smak kawy (można ją dodać również bezpośrednio do napoju, np. posypać nią delikatną piankę naszego latte);
– czekolada – kawa i parę kostek ciemnej czekolady to kombinacja, która zachwyci nawet najbardziej wymagające osoby. Rzecz jasna warto wybierać czekoladę jak najwyższej jakości z małą zawartością cukru i tłuszczu oraz wysoką zawartością kakao (minimalnie 70%). Najlepsze czekolady poznaje się po specyficznym chrupnięciu gdy się ją łamie.
Dane firmy:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa
Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail:
[email protected]