Jeśli szukasz kapusty kiszonej w worku foliowym, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Charakterystyczny smak kapusty kiszonej jest bezsprzecznie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezwykle zdrowa żywność.
Kiszona kapusta – dlaczego warto spożywać?
Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem tych przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych, które odkryto na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na kilkumiesięczne składowanie pożywienia. Drobno posiekane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu w rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić niezbędne minerały i witaminy, których zdobycie zimą było zdecydowanie trudniejsze aniżeli współcześnie. A należy podkreślić, iż w kapuście kiszonej jest dużo substancji, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze. W produkcie tym znajdują się również inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B9, B6, B1). Ponadto, kwaszona kapusta to źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu czy żelaza. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, dlatego rekomenduje się jej konsumpcję osobom na diecie.
Jak używa się kwaszonej kapusty w kuchni
Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy jako główny element potraw, jak i jako przystawka do nich. Na surowo najczęściej je się ją jako surówkę z cebulą i marchwią, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także produkt, który rewelacyjnie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, więc wykorzystuje się ją w nadzieniu do krokietów, łazanek i pierogów. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy ukochanych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica czy kapuśniak.
Praktycznie każda rodzina ma własny przepis na kapustę kwaszoną, jednakże obecnie nieczęsto kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności gromadzenia pożywienia na zimę. Kapustę kwaszoną w niewielkich i większych pojemniczkach bez trudu dostać można w każdym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]