Skip to content

Prawo i biznes

  • Zakupy
  • Biżuteria
  • Urządzanie domu
  • Usługi
  • Wszystko o zdrowiu

Najnowsze artykuły:

Kabel koncentryczny niezbędny do odbioru telewizji

Nie wyrzucaj – przetwarzaj! O odbiorze i utylizacji starych mebli

Jak wsiadać na konia?

Kłopoty z oddawaniem moczu? To może być kamica nerkowa.

Jak dobrać kolor i wykończenie dachu do budynku w stylu dworkowym

Wymiana okien. Kiedy wymienić okna plastikowe?

Jak dobrać drzwi do podłogi drewnianej?

Co oferują sklepy ze sprzętem rehabilitacyjnym?

Zdrowa żywność ekologiczna – przetwory zgodne z naturą

Dla kogo skitury? O terenowej jeździe na nartach

  • Home
  • Zakupy
  • Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka
  • Tematyka żywnościowa
  • Zakupy

Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka

Jeśli szukasz kapusty kiszonej w worku foliowym, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Charakterystyczny smak kapusty kiszonej jest bezsprzecznie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezwykle zdrowa żywność.

Kiszona kapusta – dlaczego warto spożywać?

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem tych przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych, które odkryto na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na kilkumiesięczne składowanie pożywienia. Drobno posiekane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu w rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić niezbędne minerały i witaminy, których zdobycie zimą było zdecydowanie trudniejsze aniżeli współcześnie. A należy podkreślić, iż w kapuście kiszonej jest dużo substancji, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze. W produkcie tym znajdują się również inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B9, B6, B1). Ponadto, kwaszona kapusta to źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega-3, magnezu czy żelaza. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, dlatego rekomenduje się jej konsumpcję osobom na diecie.

Jak używa się kwaszonej kapusty w kuchni

Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy jako główny element potraw, jak i jako przystawka do nich. Na surowo najczęściej je się ją jako surówkę z cebulą i marchwią, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także produkt, który rewelacyjnie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, więc wykorzystuje się ją w nadzieniu do krokietów, łazanek i pierogów. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy ukochanych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica czy kapuśniak.

Praktycznie każda rodzina ma własny przepis na kapustę kwaszoną, jednakże obecnie nieczęsto kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności gromadzenia pożywienia na zimę. Kapustę kwaszoną w niewielkich i większych pojemniczkach bez trudu dostać można w każdym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Czytaj również

  • Historia obrączek ślubnych
  • Baniak na wino – praktyczny i estetyczny
  • Jakie buty do jazdy konnej wybrać?
  • Prawie jak diament – biżuteria z cyrkoniami
  • Chcesz wykonać drzwi drewniane na wymiar? Zamów je u producenta
W Tematyka żywnościowa Zakupy

Ostatnie wpisy

  • Kabel koncentryczny niezbędny do odbioru telewizji
  • Nie wyrzucaj – przetwarzaj! O odbiorze i utylizacji starych mebli
  • Jak wsiadać na konia?
  • Kłopoty z oddawaniem moczu? To może być kamica nerkowa.
  • Jak dobrać kolor i wykończenie dachu do budynku w stylu dworkowym

Kategorie

  • Automatyka dla przemysłu
  • Baza porad
  • Bezpieczeństwo i ochrona
  • Biżuteria
  • Branża prawna
  • Edukacja
  • Energetyka i paliwa
  • Finanse i rachunkowość
  • Hobby
  • Hobby, rekreacja, sport
  • Informatyka
  • Logistyka, spedycja, transport
  • Ogrodnictwo i architektura ogrodowa
  • Podróżowanie
  • Promocja i reklama
  • Strony internetowe w sieci
  • Technologie
  • Tematyka motoryzacyjna
  • Tematyka żywnościowa
  • Uroda i kosmetyki
  • Urządzanie domu
  • Usługi
  • Usługi budowlane
  • Wszystko o zdrowiu
  • Zakupy

Może Cię zainteresować

  • Tematyka żywnościowa
  • Zakupy

Beczułka na bimber – wyjątkowa oprawa imprez

  • Tematyka żywnościowa
  • Zakupy

Historia obrączek ślubnych

  • Tematyka żywnościowa
  • Zakupy

Czym umyjemy podłogi? Najlepiej profesjonalnymi mopami

  • Tematyka żywnościowa
  • Zakupy

Przepisy na rozgrzewającą herbatę

  • Tematyka żywnościowa
  • Zakupy

Przydatne rury aluminiowe

  • Tematyka żywnościowa
  • Zakupy

Kapsułki do ekspresu Tchibo Cafissimo – można kupić ich zamienniki

Copyright © Prawo i biznes 2023.