Stal nierdzewna jest jednym z najbardziej stabilnych chemicznie stopów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich parametrów nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niezauważalną gołym okiem warstwę. Ochrania ona stal przed szkodliwym działaniem wielu substancji chemicznych, jak również polepsza jej odporność na niekorzystne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na fakt, że stal nierdzewna nie reaguje z substancjami używanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do składowania znacznych ilości gotowych mieszanek. Wspomniane wyżej właściwości powodują, iż zbiorniki stalowe są również doskonałym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe oraz dla przemysłu chemicznego.
Zbiorniki nierdzewne dla sektorze spożywczym
Zbiornik ze stali nierdzewnej jest często używany w przeróżnych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych czy też zakładach przetwórstwa. W piekarniach, gorzelniach czy browarach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego stopu. Usługi firm zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszą się zainteresowaniem branży spożywczej głównie dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie zbiera się osad, który mógłby sprzyjać zanieczyszczeniu ich zawartości mikroorganizmami czy dzikimi drożdżami.