Zamów obwarzanki krakowskie.
Mają niepowtarzalny smak, wyglądają naprawdę ciekawie, natomiast znaleźć je możemy wyłącznie w jednym miejscu na świecie. O co chodzi? Rzecz jasna tematem są obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są symbolem dawnej stolicy naszego kraju i dumą tamtejszych cukierników. Z jakiego względu szczycą się tak szczególnym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przybywający do stolicy Małopolski na początku chcą spróbować właśnie tego specjału?
Tradycji obwarzanków krakowskich
Historia pieczenia obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego wieku. W annałach zaś pojawiły się sto lat po tym, kiedy zauważono, iż jadła je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw spożywano je jedynie w okresie przed Wielkanocą, ale później jadano je też w innych sezonach. W piętnastym stuleciu król Jan Olbracht ustanowił dokument, na mocy którego mieli prawo produkować je tylko krakowscy piekarze. Taką samą ustawę przyjęła 5 stuleci później UE, wpisując je do spisu wyrobów regionalnych.
Jak wypieka się obwarzanki krakowskie?
Obwarzanki posiadają kształt okręgu z łatwo zauważalną spiralną fakturą oraz średnicę w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od początku wypiekane są w myśl identycznego przepisu. Ich nazwa oraz wyjątkowy aromat okazują się wynikiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – na przykład solą lub serem – i piecze.
Dane firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]