Od szybkiego rozkwitu branży spożywczej, który daje się zauważyć od początku XX wieku, artykuły jedzone przez nas codziennie zaczęto często wypełniać różnorodnymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Jednakże wraz z rosnącą świadomością odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jak może to wpływać na ich zdrowie, ostatnio coraz częściej poszukują oni artykułów […]
Tematyka żywnościowa
Pyszne i zdrowe kiszone ogórki
W sałatce, na kanapce, w zupie lub w formie dodatku do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni konsumujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kwaszone warzywa są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe. Kwaszone ogórki – z koprem, czosnkiem lub z innymi dodatkami Kiszone ogórki to warzywa, […]
Najlepsze dodatki do kawy – włoskie słodycze, migdały i czekolada
Przyzwyczailiśmy się do picia kawy w biegu przed wyjściem do pracy bądź do śniadania. Nie powinno to dziwić, bo napój ten dzięki znajdującej się w niej kofeinie pobudza i pozwala z energią zmierzyć się z naszymi obowiązkami. Tymczasem lekceważymy to, iż kawa łączona z przeróżnymi dodatkami może zamienić się w […]
Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!
Z kwaszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się również o właściwościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która dzisiaj często widoczna jest na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością. Obniża poziom […]
Jedzenie rozgrzewające i jedzenie chłodzące. Poznaj jego wpływ na organizm
Czy słyszałeś kiedyś o produktach żywnościowych, które posiadają właściwości rozgrzewające i schładzające? Dowiedz się, jakie jedzenie możemy zaliczyć do tych grup oraz jak wpływają one na Twoje zdrowie. Jedzenie rozgrzewające organizm Jeśli zima to zdecydowanie nie jest Twoja ulubiona pora roku i nie wyobrażasz sobie wyjścia do pracy lub na […]
Żurek i barszcz biały – pyszne zupy na mącznym zakwasie
W ostatnich latach rzadko już spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, co generuje potrzebę szybkiego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup, wybierając potrawy, które kiedyś serwowane były zwykle jako to drugie danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele […]
Kwaszona kapusta – wyjątkowo zdrowa kiszonka
Charakterystyczny smak kapusty kiszonej jest bezsprzecznie częścią polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na swoim talerzu. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezwykle zdrowa żywność. Kiszona kapusta – dlaczego warto spożywać? Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem tych przymiotników używa się […]
Kapsułki do ekspresu Tchibo Cafissimo – można kupić ich zamienniki
Metoda parzenia kawa w kapsułkach jest znana od końca lat 70-tych i powoli pozyskiwała sobie kolejnych miłośników. Ten wygodny system umożliwia zaparzenie napoju wysokiej jakości w bardzo nieskomplikowany sposób – należy umieścić kawę w kapsułce w zasobniku w odpowiednim urządzeniu, napełnić w nim pojemnik z wodą i już po kilkunastu […]
Zamienniki kapsułek do Dolce Gusto
Ekspresy oparte na systemie Dolce Gusto na stałe wtopiły się w pejzaż naszych kuchni. Urzekła nas nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają łatwy dostęp do smacznych mieszanek kawy. Smakosze tego napoju z czasem uznali, iż nie chcą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, […]
Odważ się na więcej w kuchni – food pairing
Wprawdzie jesteśmy przyzwyczajeni do określonych kombinacji smakowych, nie oznacza to, iż parowanie ze sobą produktów, które na pozór absolutnie do siebie nie pasują, nie może dać ciekawych i, co najważniejsze, apetycznych wyników. Uświadamiamy sobie to na każdym kroku. Największe oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało zapewne otworzenie się na inne […]